Založ si blog

Pravda o europoslancoch a Európskom parlamente

Zamyslel som sa nad tým,čo by sa si stalo, keby som sa začal verejne angažovať za nový volebný systém volieb do Slovenského parlamentu.? Princíp by bol jednoduchý a zrozumiteľný. Slovensko by sa rozdelilo na 20 až 30 volebných obvodov, ktoré by boli tvorené historickým územím, s určitým počtom obyvateľov. Na základe počtu obyvateľov, veľkosťou územia a jeho ekonomickou výkonnosťou, by danému územiu prislúchalo voliť určitý počet poslancov do parlamentu. Bratislava a okolie, by asi mala možnosť voliť najväčší počet poslancov, pretože je tu najviac obyvateľov a najväčší podiel na tvorbe HDP. Vyšlo by to tak asi na 60mandátov, Košice 25, Banská Bystrica  15 atď. Nakoniec oblasti na východe, s malým podielom tvorby HDP, ako aj južné oblasti ako Rimavská Sobota, alebo Gelnica by mohli voliť jedného poslanca. Skvelý nápad nie?

A teraz si predstavme, že sa verejne angažujem za naplnenie tejto myšlienky. Čo sa stane?  Musel by som asi čeliť blahosklonným pohľadom, ktoré by vyjadrovali ľútosť nad mojim duševným stavom, až po fyzické útoky na moju osobu. Veľa politológov by v masmédiach  predvádzalo svoju dokonalosť, na vysvetľovaní verejnosti o tom, aké bludy hlásam. Čím viac by ma napádali a čím viac by pochybovali o mojom duševnom stave, tým by som bol spokojnejší, že sa nemýlim a že volebný systém volieb do Európskeho parlamentu je holým nezmyslom. Je totiž založený na rovnakých princípoch ako som opísal, že navrhujem pre Slovenský parlament.  Štáty s väčším počtom obyvateľov, s väčším HDP, alebo ak chcete s väčšou ekonomickou silou, majú možnosť voliť viac poslancov. Keď si kliknete na to čo je Európska únia, tak sa dozviete, že spolok rovnoprávnych štátov. Môže byť rovnoprávnym spolkom, keď jedna krajina má zaručené viac poslancov ako druhá? Určite nie. Volebný systém napomáha len na presadzovanie záujmov najsilnejších krajín Európskej únie a to Nemecka, Francúzska a Anglicka. Nemá nič spoločné s nejakou rovnoprávnosťou, ani s možnosťou presadiť potreby menších krajín. Tých pár poslancov za malé krajiny je hneď na začiatku korumpované finančnými výhodami poslanca Európskeho parlamentu a ich snaha o nejakú zmenu sa vytratí ako dym zo spáleniska Slovenskej ekonomiky.

V nedeľu na TA3, bola veľká debata s lídrami kandidátok za politické strany pre voľby do Európskeho parlamentu. Deväť zástupcov politických strán nás presvedčovali o svojich nezištných úmysloch, že ich účasť v Európskom parlamente bude mať super pozitíva pre občanov našej vlasti. Priznám sa, že som sa aj prežehnal , keď pán politológ Horský zahlásil vetu, že tých deväť ľudí je to najlepšie čo  Slovensko môže ponúknuť. Názory jednotlivých kandidátov pri obhajovaní ich úlohy v parlamente, kolísali od osobnej angažovanosti pri posilnení jeho právomoci, cez zlepšenia jeho fungovania až po pána Csákyho, ktorý kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam upozornil na osemročné šikanovanie Slovenskej, teraz už Maďarskej občianky Slovenskými orgánmi.

Boh s nami a zle preč!

Ako som sa díval na kandidátov, tak som si uvedomil, že som naivný a polo inteligentný dement, žijúci v inom priestore, alebo dimenzii, lebo ja som si doteraz myslel, že volíme poslancov do Európskeho parlamentu za Slovensko, aby tam obhajovali záujmy Slovenských ľudí ako aj štátne záujmy našej republiky. Prišiel som na to, že som sa kruto mýlil. A ako by aj mohli niečo obhajovať, keď obhajujú stranícke záujmy úzkych skupín ľudí. Máme síce 13poslancov, ale keď sa budú skladať z viac ako piatich, šiestich subjektov, ktorí nemajú rovnaký pohľad na fungovanie parlamentu a toho čo je potrebné urobiť pre Slovensko a jeho občanov, tak sa pred nás postaví otázka.

Prečo ich máme voliť? Načo sú nám takýto ľudia?

My ako malá a ekonomicky slabá krajina si nemôžeme dovoliť mať v Europarlamente ľudí, ktorí kopú len za stranícke tričká, osobné záujmy a záujmy lobistických skupín. To je cesta na samé dno poníženia a lokajstva našej krásnej krajiny.Je nejaké riešenie do budúcna? Riešenie sa vždy nájde, ak existuje úprimná snaha o jeho hľadanie a realizáciu.

Keď už momentálne nevieme nič urobiť s tým, že zastúpenie štátov je pomerné a nie rovnoprávne, mali by sme sa snažiť, aby naši zástupcovia boli jednotný v základných prioritách nášho štátu. Tieto by mali byť vygenerované parlamentom Slovenskej republiky ako Národné a štátne záujmy a záväzné pre všetkých Slovenských poslancov v Europarlamente. Zároveň by sa poslanci Európskeho parlamentu pravidelne zodpovedali najmenej raz za pol roka Slovenskému parlamentu zo svojej činnosti a museli by vypracovávať aj osobné písomné výkazy o svojej činnosti, ktoré by boli voľne dostupné na internete. Ich činnosť by si zároveň podrobnejšie všímali a hodnotili aj masmédia. Aby to bolo možné, museli by sa na Slovensku uskutočniť primárky a zvolení poslanci by predstúpili pred parlament a prisahali by na Ústavu Slovenskej republiky tak, ako prisahajú  poslanci Národnej rady. Zároveň by  sa svojimi podpismi  zaviazali presadzovať Národné a štátne záujmy Slovenska,  ako boli schválené Národnou radou. Tieto vytýčené princípi by boli zásadné vo všetkých oblastiach ekonomického a spoločenského života, ale nijako by nebránili poslancom presadzovať kopu iných konkrétnych vecí v súlade z ich politickou príslušnosťou.

Bol by to prvý krok k tomu, aby si menšie štáty uvedomili, že presadenie ich záujmov, voči silnejším štátom je možné len na základe vzájomnej spolupráce a svojich poslancov by tam vysielali ako vyslancov svojich krajín, obhajujúcich ich národné záujmy. Tým by v europarlamente mohla vzniknúť frakcia zložená z poslancov za menšie krajiny s dostatočným počtom poslancov, aby mali silu niečo zmeniť. Na politickej úrovni by tu mohlo vzniknúť niečo ako súčasná V4, dajme tomu V10, kde by tieto štáty  dokázali koordinovať svoju politiku a následne ju presadiť v Európskom parlamente.

Jedine, ak menšie znevýhodnené krajiny nájdu mechanizmy na presadzovanie svojich národných záujmov, ako rovnoprávnych krajín, má význam voliť poslancov do Európskeho parlamentu. V opačnom prípade, je potrebné tvrdo bojovať za zrušenie tejto antidemokratickej inštitúcie. Tieto voľby už nijako nezmenia súčasný stav, ale je potrebné, máme na to 5 rokov, sa snažiť o to, aby budúce voľby boli voľbami vyslancov Slovenska do Európskeho parlamentu, kde bude počuť ich jednotný hlas za Národné a ekonomické záujmy tejto ťažko skúšanej krajiny.

 

Pravda o Europskej únií

19.05.2014

Pri oslavách nášho vstupu do Európskej únie a voľbách do Euro parlamentu sa skúsme zamyslieť nad tým, čo je vlastne Európska únia V každej požiadavke na googli nám to vyhodí, že je to dobrovoľné združenie rovnoprávnych štátov….. Naozaj dobrovoľne? Vedeli by sme v tomto geopolitickom priestore, v ktorom sa nachádza Slovensko, žiť, pracovať, [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5407x
Priemerná čítanosť článkov: 2704x

Autor blogu

Kategórie

Archív