Založ si blog

Pravda o Europskej únií

 

 

 

 

Pri oslavách nášho vstupu do Európskej únie a voľbách do Euro parlamentu sa skúsme  zamyslieť nad tým, čo je vlastne Európska únia V každej požiadavke na googli nám to vyhodí, že je to dobrovoľné združenie rovnoprávnych štátov…..

Naozaj dobrovoľne? Vedeli by sme v tomto geopolitickom priestore, v ktorom sa nachádza Slovensko, žiť, pracovať, vyrábať a zabezpečovať základne potreby obyvateľov, bez toho, že by sme boli členmi tohto spolku? Asi nie, určite nie! Tak malá krajina, bez potravinovej sebestačnosti, slabého výrobného potenciálu a bez akejkoľvek surovinovej základne, nemá na výber. Musí sa preto snažiť o vstup do tohto spolku a to aj za cenu veľkých obetí. To bol aj prípad Slovenska a jeho obetí pri plnení podmienok, ktoré boli často nezmyselné a spôsobili národnému hospodárstvu nedozerné a nezvratné zmeny.

A je to spolok rovnoprávnych štátov? Tak tomu neverí myslím ani najväčší zástanca myšlienky o Európskej integrácií. Aby sme mohli ďalej analyzovať, musíme si zodpovedať základnú otázku, prečo takýto spolok vznikol a čo vyvolalo jeho potrebu. Nebudeme sa zaoberať oficiálnymi prehláseniami o potrebe vytvorenia takejto únie, ale prejdeme k jedinému vážnemu dôvodu a to je skutočnosť, že obchodný a podnikateľský priestor nadnárodných korporácií sa stal príliš malý a obmedzený clami a národnými predpismi.  Keby to nebol záujem týchto korporácií pôsobiacich vo viacerých Európskych štátoch súčasne, nikdy by únia nevznikla. Pripustenie voľného konkurenčného boja troch najsilnejších ekonomík a to Nemecka, Anglicka a Francúzska, by politici nikdy nedopustili, keby im to neprikázali ich chlebodarcovia z týchto korporácií. Vznikla tu tak trocha neobvyklá situácia, že ak doteraz napr: Volkswagen dotoval nemeckých politikov, teraz dotuje politikov aj vo Francúzsku, Taliansku, Slovensku a v iných štátoch, kde siahajú jeho ekonomické záujmy.

Prekonanie politických rozdielov a vytvorenie únie malo po určitú dobu priamy dopad na zvýšenie výroby a ekonomického rastu, čo je vcelku pochopiteľné, keď si uvedomíme aký veľký trh voľného obchodu sa vytvoril.  Najväčší zisk to prinieslo pre najbohatšie krajiny, ktoré v minulosti boli ekonomické úspešné aj pri trhu zaťaženého množstvom obmedzení a tieto krajiny a predovšetkým Nemecko to dokonale využili.

Po určitom čase prichádza k zákonitej recesii, čo je prirodzené, nakoľko trhy vyčerpali svoj potenciál ekonomickej špongie a nedokázali prijať rastúce množstvo výrobkov. Toto nebezpečenstvo bolo rýchle zažehnané vo forme rozšírenia sa únie o ďalšie štáty medzi ktorými bolo aj Slovensko. Predstavitelia únie si však uvedomovali, ak tieto štáty majú doniesť únii prospech, nemôžu tam vstúpiť ako silné ekonomické jednotky, ktoré vyrábajú a produkujú konkurencie schopné produkty. Musia pristúpiť ako krajiny , ktoré dokážu plne absorbovať prebytočné produkty pôvodných členov únie. Krajiny zo zničeným poľnohospodárstvom, krachujúcou priemyselnou výrobou a energetickou nesebestačnosťou, odkázané na takzvanú pomoc únie. Preto v prístupovej zmluve bola privatizácia energetických zdrojov, skresanie výmer poľnohospodárskej pôdy, stavov dobytka, viníc, odstavenie atómovej elektrárne a pod.

Slovensko za vstup do tohto spolku zaplatilo krvou a potom svojich občanov. Premenilo sa na poslušného vazala diktátu Bruselu, bez akejkoľvek možnosti na výraznú zmenu. Stratilo  a zabudlo na pojmy ako národný záujem, či národný patriotizmus. Vo svojej rétorike sa   plne prispôsobilo mocnostiam, ktoré vládnu v únii a diktujú ako, kde a s kým bude spolupracovať, čo hlásať a za čo bojovať. Tieto obete a táto doba bude zapísaná na čiernej listine našej histórie.

Po tejto analýze si môže niekto ešte myslieť, že Európska únia má skutočný záujem na ekonomickom raste Slovenska, zvyšovanie jeho potravinovej a energetickej sebestačnosti a zvyšovania životnej úrovne? Určite nie, má záujem na využívaní lacnej kvalifikovanej pracovnej sily a na predaji svojich, často aj nekvalitných,  produktov našim občanom.

Európska únia je spolok štátov, ale ako som spomenul hlavne tri štáty rozhodujú o jej hodnotách a smerovaniach. Nemecko, Francúzsko, Anglicko. Je dojemné ako tieto tri    štáty sa vzájomné milujú, rešpektujú, bratričkujú, aj keď sú to tie isté štáty, ktoré na území Európy dlhé stáročia proti sebe viedli krvavé vojny a boli príčinou aj dvoch svetových vojen. Sú to štáty s najväčšou koloniálnou minulosťou na svete a majú na svedomí utrpenie stoviek miliónov ľudí. Preto je jasné, že ich zjednotenie bolo možné len na základe ekonomických záujmov a nie na etických hodnotách a morálnych princípoch a preto je aj úplne jasné, že z historického pohľadu nebude mať dlhé trvanie. Ako náhle dôjde k rozdielnym ekonomickým záujmov týchto štátov, padnú aj tie nádherné myšlienky o spoločnej Európe a Európska únia sa rozpadne. Bude to mať ale nedozerné následky pre  malé štáty ako je Slovensko. Je jasné, že v týchto silných štátoch existujú manuály pre krízový prípad rozpadu únie, na Slovensku však určite nie. Veď hlásané dogmy o skromnom , tvrdo pracujúcom Slovákovi čo vždy drží hubu sú vlastne pravdou.

 Čo s tým? O tom v ďalšom blogu.

 

 

Pravda o europoslancoch a Európskom parlamente

21.05.2014

Zamyslel som sa nad tým,čo by sa si stalo, keby som sa začal verejne angažovať za nový volebný systém volieb do Slovenského parlamentu.? Princíp by bol jednoduchý a zrozumiteľný. Slovensko by sa rozdelilo na 20 až 30 volebných obvodov, ktoré by boli tvorené historickým územím, s určitým počtom obyvateľov. Na základe počtu obyvateľov, veľkosťou územia a jeho [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5423x
Priemerná čítanosť článkov: 2712x

Autor blogu

Kategórie

Archív